Soğuk Depolama Nedir ve Ne İşe Yarar? - CEREN GROUP
+90216 576 54 02 info@cerengroup.com

Soğuk Depolama Nedir ve Ne İşe Yarar?

Soğuk Depolama Nedir ve Ne İşe Yarar?

Soğuk Depolama Nedir ve ne için kullanılır, endüstriyel işletmeciler tarafından merak ediliyor. Verimliliği artıran ve maliyetlerin düşmesini sağlayan soğuk hava deposu, işletmesini genişletmek isteyen kişilerin ilgisini çekmekte.

Soğuk Depolama nedir sorusunun yanıtı insanlığın ilk zamanlarıne kadar uzanabilir. İnsanlık her zaman gıdasını uzun süre saklayabilmenin yollarını aramıştır. Gıdaların bozulmadan bütün insanlara ulaştırılabilmesi, günümüz dünyasının en büyük gereksinimlerinden birisidir. Soğuk depolama vasıtası ile ürünler bozulmadan uzun süre saklanabilmekte.

Soğuk Depolama Nedir ve Ne İşe Yarar?

Gıda ürünleri ve bazı endüstriyel ürünler bulundukları ortamın koşullarına bağlı olarak diğerlaşım yaşarlar. Gıda ürünleri hasat edildikten sonra canlılık işlevlerini kaybetmeye ve çürümeye başlarlar. Bu ürünlerin hasattan sonra soğuk depolama ile saklanması, ürünün metabolizması korur ve uzun süre taze kalmasını sağlar. Soğuk hava deposu adı verilen yalıtımlı ve iklimlendirme sistemlerine sahip odalarda saklanarak gıda ürünlerinin tüketiciye taze bir biçimde ulaştırılması sağlanır.

Soğuk depolama ile çoğu farklı ürün saklanabilmekte. Meyve ve sebzeler, et ürünleri, süt ürünleri ve balık gibi farklı gıda ürünleri depolanabilir. Bu ürünler bulundukları ortamın sıcaklık ve nem dengesinden etkilenen ürünlerdir. Sıcaklık değişimi mikro organizmaların üremesini harekete geçirirken, ürünün nem kaybetmesi kalitesini düşürebilir ve ağırlık kaybına yol açabilir. Bu yüzden soğuk hava deposu içerisinde hem sıcaklık hem de nem seviyesi takip edilmelidir. Bunu sağlamak için endüstriyel soğutma cihazı ve nemlendirme sistemleri kullanılır.

Soğuk Hava Depolarının Özellikleri Nelerdir?

Soğuk hava deposu, içindeki hava koşullarının sürekli takip edildiği, dışarıyla hava alışverişi bulunmayacak biçimde izole edilmiş özel odalardır. Kullanılan yalıtımlı parçaları vasıtası ile dışarıdaki iklim koşullarından etkilenmez. İçerisindeki hava tüm yüzeylere ve deponun tamamına eşit bir biçimde ulaşması sağlanır. Soğuk hava odası, saklanacak ürüne göre 15 derece ile -40 derece arasında soğutma sağlayabilir. Bu sıcaklık dşayetlerine göre soğuk hava depoları sınıflandırılır;

Serin Depolama: 8-15 derece arası,
Soğuk Depolama: 2-8 derece arası,
Buzdolabı Depolama: -4 ile 2 derece arası,
Donuk Depolama: 0 ile -25 derece arası,
Şoklama: -25 ile -40 derece arası
Saklanacak ürüne göre soğuk oda ısı dşayetleri ayarlanır ve ürünlerin en en uygun şartlarda saklanması sağlanır. Gıda ürünleri higroskopik ürünlerdir. Bulundukları ortam ile nem alışverişinde bulunlinkar. Bu yüzden soğuk hava deposu içinde endüstriyel nemlendirme cihazı kullanılır.

Soğuk Depolama Kuralları

Soğuk depolama gıda ürünlerinin metabolizmasını kaybetmeden tazeliğini korumasını sağlar. Bu yüzden soğuk oda kurulumu ve kullanımı sırasında uyulması gereken kurallar vardır.

Soğuk hava deposu kurulmadan önce saklanacak ürün türü, stok miktarı ve giriş-çıkış yoğunluğu gibi faktörler hesaplanarak projelendirilir.
Soğuk depo kapıları kullanarak soğuk hava deposundan hava kaçağı minimuma indirilmelidir.
Soğuk oda içerisinde nem denetimi sağlanarak ürünlerin ağırlık kaybetmesi, kararması, buruşması ve bozulması engellenmelidir. Saklanacak ürüne göre en en uygun nem oranı ayarlanır.
Soğuk depo rafları kullanılarak oda içindeki malzemelerin iklim dşayetlerine etki etmesi önlenir.
Soğuk havanın deponun bütün yüzeyine eşit bir biçimde yayılması sağlanmalıdır. Bunun için endüstriyel soğutma cihazı kullanılır.
Ürünlerin hava akımını önlemeyecek biçimde dizilmesi ve depolanması gerekir.

Soğuk hava deposu ihtiyaçlarında CEREN GROUP olarak soğuk hava sistemli, araç ve depolama çözümleri için bizlere ulaşabilirsiniz.